Skoči na vsebino
Domov » Fantek ali punčka

Fantek ali punčka

  Fantek ali punčka: ugotavljanje spola pri plodu

  Eno prvih vprašanj, ki se pojavlja bodočim staršem, je, poleg želje naj bo otrok zdrav, še vprašanje, kakšnega spola je moj plodek v maternici. Marsikatera mamica komaj čaka, da izve, ali pod srcem nosi fantka ali punčko. Marsikateri očka razmišlja, ali se bo družina povečala za moškega člana ali žensko članico. Starša želita izbrati najlepše ime, morda opremiti otroško sobico v spolno zaznamovanih barvah ali pa načrtovati otroško garderobo – čeprav vedno več staršev posega tudi po spolno nevtralni opremi, in tudi prav je tako.

  Zato bodoče starše ponavadi zelo zanima, ali se bo rodil fantek ali punčka. Le malo staršev se pusti presenetiti, da šele ob rojstvu izvedo spol otroka.

  Nuhalna svetlina za napoved spola ploda

  Prva priložnost za napoved spola otroka je v času pregleda nuhalne svetline. Nuhalna svetlina je pregled, ki ga nosečnice v osnovi opravljajo, da izvedo za verjetnost najpogostejših trisomij, a nuhalna svetlina ni le merjenje debeline nuhalne svetline, ampak tudi temeljit morfološki pregled, ki nam da sorazmerno dobro napoved tudi za spol. V času nuhalne svetline pa napoved spola vseeno še ni povsem zanesljiva. Ginekolo_inja iz Zdravstvenega centra Dravlje vam informacije o spolu na pregledu nuhalne svetline ne bo podala sama od sebe, ampak vas bo najprej povprašal_a, če je to info, ki ga želite izvedeti.

  NIFTY za napoved spola ploda

  Izjemno točno napoved spola nam poda test NIFTY, ki analizira prostocelično DNK ploda, ki se nahaja v materini krvi. NIFTY test NIPT avtomatsko ne napove tudi spola, temveč pri plodu išče najpogostejše trisomije in druge kromosomske nepravilnosti. Se pa ob izpolnjevanju obrazcev za NIFTY bodoča mamica lahko odloči tudi za informacijo o spolu. Informacija o spolu je (lahko) vključena že v osnovni paket NIFTY.

  Morfologija in ultrazvočni pregled v 35. tednu nosečnosti

  Spol ploda se večinoma relativno dobro vidi v času ultrazvočnega pregleda morfologije v času med 20. in 22. tednom nosečnosti. Še ena dobra priložnost malodane tik pred rojstvom pa je ultrazvočni pregled v 35. tednu nosečnosti s kontrolo rasti ploda. Zavedati se moramo edino, da je v 35. tednu nosečnosti plod že precej velik, kar pomeni, da je spol mogoče videti, če je plod glede na preiskovalca primerno obrnjen.

  Fantek ali punčka: važno, da je otrok zdrav!

  To, da je otrok zdrav, pa je najpomembnejša in največja želja bodočih staršev! Se strinjate?