Skoči na vsebino

Nuhalna svetlina

Nuhalna svetlina: brezplačen pregled s kartico ZZZS

 

Nuhalna svetlina s kartico ZZZS: naročite se tukaj ali na 051 336 847

Nuhalna svetlina v ZCD: zakaj izbrati ZC Dravlje?
  • Več kot 20 let izkušenj
  • Najsodobnejši ultrazvočni aparati
  • Največ opravljenih nuhalnih svetlin v Sloveniji
  • Vedno zagotovljeno brezplačno parkirišče

Nuhalna svetlina s kartico ZZZS

Nuhalna svetlina skupaj z dvojnim hormonskim testom je ključna za zgodnje odkrivanje nepravilnosti ploda. Ultrazvočni (UZ) presejalni test z meritvijo nuhalna svetlina izvajamo med 11. in 14. tednom nosečnosti (do 13 tednov in 6 dni).

Merimo debelino nabrane tekočine med kožo in podkožnimi tkivi v področju zatilja ploda. To meritev imenujemo nuhalna svetlina.

V tej višini nosečnosti je normalno prisotne nekaj tekočine v zatilju. Če je te tekočine veliko (povečana nuhalna svetlina), to predstavlja povečano tveganje za kromosomske in druge razvojne nepravilnosti ploda.

Pri pregledu ploda z ultrazvokom določimo število plodov (pri dvojčkih določimo ali imajo skupno ali ločeno posteljico), trajanje nosečnosti (glede na velikost ploda) in natančno pregledamo organe pri plodu: glavico, obraz, prsni koš, trebušno votlino z želodcem, mehurjem in vstopiščem popkovnice, obe roki, obe nogi in hrbtenico.

Na osnovi strogih kriterijev izmerimo debelino nuhalne svetline. Z natančnim ultrazvočnim pregledom ugotovimo večino večjih razvojnih napak pri plodu. Z ultrazvočno meritvijo nuhalne svetline, starostjo nosečnice, višino nosečnosti in plodovim srčnim utripom odkrijemo več kot 80 % plodov z Downovim sindromom. Posebej ocenjujemo tudi prisotnost nosne kosti v obraznem profilu. Pri 60 % plodov z Downovim sindromom je nosna kost odsotna ali slabo razvita. Odsotno nosno kost opažamo tudi pri 3 % normalnih nosečnosti. Če je nosna kost lepo razvita, to dodatno zniža tveganje za Downov sindrom.

Kadar ugotovimo nepravilnosti pri plodu, opravimo še dodatne preglede, ocenjujemo obrazni kot, pretoke skozi plodove žile in srce.

Če je izračunano tveganje za kromosomsko napako povečano (1:300 ali večje), svetujemo nadaljnjo diagnostiko (amniocentezo ali horionsko biopsijo ali test NIPT), pri zmerno povečanem tveganju (1:300-1:1000) lahko tudi neinvazivni test prostocelične plodove DNK.

Povečano tveganje ugotavljamo pri 3-5 % nosečnic.

Nuhalna svetlina, nuhalna na napotnico ZZZS v ZCD
Nuhalna svetlina v ZCD: meritev
Nuhalna svetlina na napotnico ZZZS v ZCD, nosna kost in profil obraza
Profil obrazka in nosna kost pri meritvi nuhalne svetline
Nuhalna svetlina, nuhalna na napotnico ZZZS v ZCD, ginekologinja

Zakaj izbrati pregled nuhalne svetline v ZCD v Ljubljani?

V ZCD (Ljubljana) opravljamo preiskavo nuhalne svetline s kartico ZZZS za vse nosečnice. Ponosni smo, da smo med najbolj priljubljenimi izvajalci opravljanja preiskave nuhalne svetline v mestu Ljubljana z okolico. Imamo dolgoletne izkušnje z opravo te preiskave in najsodobnejše aparata za kvalitetno izvedbo merjenja nuhalne svetline ter licenco FMF.

Nosečnici se ponudi kombinirano presejalno preiskavo za odkrivanje kromosomopatije pri plodu – tako preiskavo lahko opravi pri ginekologu, ki ima licenco FMF za izvajanje teh medicinskih storitev: nuhalna in dvojni hormonski test.

Zakaj na nuhalno v ZC Dravlje?

  • Več kot 20 let izkušenj

  • Najsodobnejši ultrazvočni aparati

  • Največ opravljenih nuhalnih svetlin v Sloveniji

  • Vedno zagotovljeno brezplačno parkirišče

Naročite se na pregled

Naročite se na pregled v ZCD in pogovorili se bomo o terminu za nuhalno svetlino.