Skoči na vsebino

Bris za streptokok agalactiae

Priporočamo vsem nosečnicam med 35. in 37. tednom nosečnosti

Preiskava na streptokok skupine B

Bris na streptokok agalactiae potrdi ali ovrže okužbo z bakterijo: streptokok skupine B  (SSB) ali beta hemolitični streptokok (BHS) ali streptococcus agalactiae (SA).

Test je pomemben za nosečnice. Če je ta bakterija prisotna v nožnici, lahko povzroča vnetja, spontane splave, prezgodnje porode. Med porodom skozi nožnico se lahko plod okuži z bakterijo in pri novorojenčku lahko okužba poteka zelo intenzivno v obliki generalizirane okužbe, meningitisa, pljučnice. Huda okužba pri novorojenčku je na srečo zelo redka

Po literaturi je 20-30 % žensk nosilk okužbe s streptokokom skupine B, v Sloveniji je bris pozitiven pri 22 % nosečnic. Večina žensk nima nikaršnih klininičnih težav in ne ve, da je kolonizirana s to bakterijo. Za izključitev je potrebno narediti bris in izolacijo bakterije.

ZCD, Zdravstveni center Dravlje, bris na streptokok
Bris streptokok B ZCD

Kako poteka bris na streptokok skupine B?

Test opravi ginekolog ob pregledu tako, da iz vhoda v nožnico vzame nosečnici bris, ki ga pošlje na mikrobiološko preiskavo. Bris je neboleč in ni nima stranskih učinkov na nosečnico.

Test priporočamo pri nosečnicah med 35. in 37. tednom nosečnosti.

Če je test pozitiven, se med vaginalnim porodom (v porodni sobi) nosečnici aplicira antibiotik, ki zmanjša verjetnost za infekt pri plodu in posledice. Antibiotik, ki se aplicira v veno nosečnice, se v 30 minutah pojavi v krvi ploda in ščiti plod med porodom. Antibiotik se glede na dolžino poroda ponavlja.

Naročite se na pregled

Naročite se na pregled v ZCD in pogovorili se bomo o možnostih zdravljenja

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve