Skoči na vsebino

Pogosta vprašanja o nosečnosti

Z veseljem vam pomagamo z informacijami o zgodnji nosečnosti, nuhalni svetlini, preiskavi NIFTY NIPT in drugače!

Pogosta vprašanja o nosečnosti: zanima me:

Pri izbranem ginekologu vam prvi pregled v nosečnosti pripada na stroške ZZZS. Včasih izbrani ginekolog na prvi pregled nosečnosti po vašem občutku naroča precej pozno, šele okoli 10. tedna, vi pa bi radi prej izvedeli kaj o nosečnosti. Takrat vas lahko naročimo na samoplačniški prvi pregled v nosečnosti, na katerem pridobite prve pomembne informacije: ali je nosečnost v maternici, ali je prisoten srčni utrip, ali je za več info potrebno spremljanje β-hCG ipd.

Nosečnost je povsem nepričakovana. Ali se lahko oglasim?

Seveda. Naše prijazne medicinske sestre vam bodo čim prej priskrbele termin. Ugotavljali bomo stanje nosečnosti, tudi če ne poznate datuma zadnje menstruacije ali je nosečnost čisto presenečenje. Pri nas prisluhnemo!

Da. Prvi pregled za potrditev nosečnosti po IVF opravimo v naši ambulanti. Potem vas usmerimo dalje, običajno s pregledi nadaljujete pri izbranem ginekologu, po dogovoru pa lahko vašo nosečnost vodimo tudi pri nas.

Prvi pregled v nosečnosti je poleg pogovora ultrazvočen in vaginalen, torej z ultrazvočno sondo vstopamo preko vagine. Pregledamo stanje nosečnosti – ali je v maternici, ali je vitalna, ali je še tako zgodaj, da je potrebno na več informacij še počakati. Informiramo vas o nadaljnih pregledih.

Da, v ZC Dravlje lahko opravite brezplačen pregled nuhalne svetline na kartico ZZZS. Naročite se na pregled in medicinski sestri povejte, da prihajate na nuhalno s kartico ZZZS.

Ali izvajate tudi samoplačniške preglede nuhalne svetline?

Da, po vaši želji izvajamo tudi samoplačniške preglede nuhalne svetline.

Ali ste za pregled nuhalne svetline ustrezno izobraženi?

Da, v ZC Dravlje imamo za pregled nuhalne svetline pridobljeno licenco FMF. Vsi zaposleni se ves čas izobražujemo in uporabljamo najnovejšo tehnologijo.

Ali lahko pri vas opravim pregled nuhalne svetline, tudi če sem vodena pri drugem ginekologu?

Da, pri nas lahko opravite pregled nuhalne svetline tudi, če ste vodeni pri drugem ginekologu.

Ali poleg pregleda nuhalne svetline priporočate še kakšno preiskavo?

Poleg nuhalne svetline vam priporočamo, da enkrat v obdobju med 8. in 14. tednom nosečnosti opravite tudi dvojni hormonski test, ki je skupaj z nuhalno svetlino varen in zanesljiv vpogled v morebitne nepravilnosti. Zaradi same praktičnosti je optimalno, da dvojni hormonski test opravite istočasno kot nuhalno svetlino, to je med 11. in 14. tednom nosečnosti.

Vsem nosečnicam pa priporočamo tudi NIFTY test NIPT.

Kdaj naj opravim pregled nuhalne svetline?

Nuhalno svetlino opravite med 11. in 14. tednom nosečnosti.

Kdaj naj se naročim na pregled nuhalne svetline?

Nuhalna svetlina mora biti izmerjena med 11. in 14. tednom nosečnosti. Optimalno je, da se na našo kliniko naročite približno tri tedne prej. Medicinska sestra vas bo povprašala po datumu zadnje menstruacije in vam na podlagi tega podatka ter naše zasedenosti predlagala pravi termin za nuhalno.

Ali imate še proste termine za pregled nuhalne svetline?

Trenutno imamo odprte termine za pregled nuhalne svetline, saj se za naše pacientke tudi terminsko kar najbolj potrudimo.

Ali je pregled nuhalne svetline invazivna preiskava?

Ne, pregled nuhalne svetline ni invazivna preiskava. Opravi se s pomočjo ultrazvoka preko trebuha, le v izjemnih primerih je treba poseči po vaginalnem ultrazvoku.

Ali pri vašem pregledu nuhalne svetline dobim kakšno slikico?

Da. Za spomin s sabo odnesete ultrazvočno slikico vašega plodka in CD s podatki. Seveda vam zagotovimo tudi vse medicinske informacije o rezultatih v pisni obliki, da jih lahko odnesete svojemu izbranemu ginekologu.

Ali je pri vašem pregledu nuhalne svetline lahko prisoten bodoči očka?

Seveda. Bodočih očkov smo veseli!

Kako je videti pregled nuhalne svetline?

Nuhalna svetlina je neinvazivna preiskava. Najprej se boste z našo ginekologinjo pogovorili o datumu zadnje menstruacije in vaši starosti. Potem se boste pripravili na ultrazvočni pregled preko trebuha. Samo v izjemnih primerih, ko pregleda ultrazvočne preiskave ni mogoče opraviti preko trebušne stene (na primer neugoden položaj ploda, prevelika količina maščobnega tkiva), bomo z vašim privoljenjem opravili vaginalni ultrazvok. Pri običajnem postopku vam bomo trebuh bomo nanesli ultrazvočni gel za boljšo prevodnost. Opravili bomo pregled, pri tem boste ultrazvočno podobo ploda lahko spremljali preko velikega zaslona. Na koncu boste gel obrisali s kože in se oblekli ter se z nami pogovorili o rezultatih nuhalne. Pripravili vam bomo še izpis za izbranega ginekologa.

Ali na pregledu nuhalne svetline izvem spol otroka?

Pregled nuhalne svetline že omogoča prve domneve o spolu otroka, ki pa so v teh tednih nosečnosti še relativno nezanesljive. Pred podajanjem domnev o spolu otroka vas bo naša ginekologinja povprašala, če je to informacija, ki bi jo sploh želeli izvedeti.

V katerem kraju opravljate pregled nuhalne svetline?

ZCD Zdravstveni center Dravlje se nahaja v mestu Ljubljana. Nuhalna svetlina v ZCD bo lokacijsko priročna, saj se nahajamo v mirnem predelu Ljubljane (za Mercator centrom Šiška). ZCD, Dravlje, ima za vas vedno zagotovljeno brezplačno parkirišče.

Ali je dvojni hormonski test invazivna preiskava?

Ne, dvojni hormonski test ni invazivna preiskava. Opravi se z odvzemom krvi.

Ali je četverni hormonski test invazivna preiskava?

Ne, četverni hormonski test ni invazivna preiskava. Opravi se z odvzemom krvi.

Kaj pomeni, da je preiskava neinvazivna?

To preprosto pomeni, da pri izvajanju preiskave zgolj odvzemamo kri, plod ultrazvočno opazujemo ipd. Pri neinvazivnih preiskavah ne posegamo v maternico.

Kaj pomeni, da je preiskava invazivna?

Pri pregledu samem posegamo v maternico, pri amniocintezi na primer z ostro iglo preko maternične stene odvzamemo vzorec plodovnice.

V preteklosti sem že spontano splavila. Katere preiskave na trisomnije bi mi priporočali?

Če ste v preteklosti že splavili oz. vas izjemno skrbi izguba ploda, priporočamo, da za začetek opravite le neinvazivne preiskave ploda. To sta nuhalna svetlina in NIFTY test NIPT. Na podlagi rezultatov preiskave nuhalna svetlina in NIFTY testa NIPT vam bodo ginekologi priporočili, ali razmislite še o invazivni preiskavi ali ne.

Zamudila sem obdobje, primerno za pregled nuhalne svetline. Kaj zdaj?

Če ste noseči že dlje od 14. tednov, priporočamo, da opravite četverni hormonski test ali pa NIFTY test NIPT.

Ne glede na rezultate nuhalne svetline bom otroka obdržala. Ali je smiselno, da sploh hodim na pregled nuhalne?

Da. Pregled nuhalne svetline poleg verjetnosti trisomnij poda dragocene informacije o razvoju otroka. Tako se lahko starša, ginekologi, porodničarji in pediatri pripravijo, če lahko ob rojstvu pričakujejo otroka, ki bo potreboval posebno skrb.

Ali je rezultat pregleda nuhalne svetline 100% zanesljiv?

Ne. Pregled nuhalne svetline poda verjetnost oz. odstotek možnosti, da ima otrok eno od trisomnij. Tudi pri slabem rezultatu nuhalne svetline je povsem možno, da je vaš otrok popolnoma zdrav.

Ali je dober rezultat nuhalne svetline 100% zagotovilo, da je z otrokom vse v redu?

Žal ne. Nuhalna svetlina je presejalni test, kar pomeni, da nakaže verjetnost za morebitne razvojne napake. Ne poda pa 100% rezultata. V primeru dvomov vedno priporočamo NIFTY test NIPT, biopsijo hormonskih resic ali amniocintezo.

Ali moja starost vpliva na rezultat nuhalne svetline?

Da. Rezultat nuhalne svetline je sestavljen iz podatkov o starosti matere, podatkov o merah nuhalne svetline, ki je prostor med kožo in hrbtenico ploda, ter podatkov o normalni razvitosti nosne kosti ploda. Če opravite dvojni ali četverni hormonski test, podatkom iz pregleda nuhalne svetline dodamo še te za večjo natančnost rezultatov.

Ali je pregled nuhalne svetline primeren za večplodne nosečnosti?

Da. Pregled nuhalne svetline se lahko brez težav izvede tudi pri večplodnih nosečnostih.

Rezultat nuhalne svetline je slab. Kaj pa zdaj?

Po pregledu vam bomo razložili rezultat, ki ga poda pregled nuhalne svetline in je podan v obliki verjetnosti. Če bo rezultat slab ali vas bi kljub dobremu rezultatu vseeno skrbelo, vam bomo predlagali neinvazivni test NIFTY NIPT. Ta z 99% verjetnostjo poda informacijo o trisomnijah in drugih stanjih pri plodu.

Če ima plod katero od trisomnij, ga ne želim donositi. Ali se to odločim na podlagi podatkov iz nuhalne svetline?

Ne. Nuhalna svetlina je presejalni test in ne diagnostični. To pomeni, da nam pokaže, v katero smer nadaljevati preiskave – ali standardno ali so morda potrebne kakšne dodatne preiskave. V primeru slabega rezultata nuhalne svetline vam bomo vedno najprej predlagali neinvazivni test NIFTY NIPT. Za odločitev za prekinitev nosečnosti v primeru trisomnij in drugih napak, nezdružljivih s kakovostnim življenjem, pa je vedno najprimerneje opraviti invazivno preiskavo amniocintezo in se odločiti šele na podlagi podatkov iz te preiskave.

Naše strokovno priporočilo je, da ja. NIFTY NIPT nam poda zelo zanesljive informacije o trisomnijah in drugih genskih nepravilnostih, ne vključuje pa morfološkega pregleda ploda, kot ga vključuje pregled nuhalne svetline. Povedano res poenostavljeno: pri pregledu nuhalne svetline preštejemo tudi prstke, rezultati testa NIPT/NIFTY pa izvirajo iz majhne količine materine krvi, ki vsebuje proste fragmente fetalne DNK (cfDNA) iz ploda. Torej pri preiskavi NIFTY NIPT ne izvajamo morfološkega ultrazvočnega pregleda ploda.

Ali je pregled NIFTY NIPT invazivna preiskava?

Ne, pregled NIFTY NIPT ni invazivna preiskava. Opravi se z odvzemom materine krvi.

Zakaj bi opravila preiskavo NIFTY NIPT?

Preiskava NIFTY NIPT je neivazivna, presejalna, a visoko zanesljiva preiskava, ki poda oceno tveganja za določene genetske nepravilnosti ploda. Ker je ta ocena v visoki meri zanesljiva, si v primeru dobrega rezultata lahko oddahnete in ste pomirjeni, da je za preiskane genetske nepravilnosti z otrokom najverjetneje vse v redu. Če so rezultati preiskave NIFTY NIPT slabi, je pred kakršno koli odločitvijo potrebno opraviti še invazivni diagnostični pregled amniocinteze, ki poda 100% zanesljiv odgovor.

Ali je preiskava NIFTY NIPT primerna za večplodne nosečnosti?

Preiskava NIFTY NIPT je manj primerna za večplodne nosečnosti, saj se v materini krvi meša več različnih fetalnih DNK-jev. Glede možnosti izvedbe preiskave NIFTY NIPT pri večplodni nosečnosti se posvetujte z našo ginekologinjo.

Ali na preiskavo NIFTY NIPT lahko pride tudi partner?

Da, lahko, ni pa nujno. Skupaj pridita še posebej, če želita skupaj izpolniti obrazce o verjetnostih, o katerih želite biti informirani iz testiranja. Pridobitev vzorca za preiskavo pa je povsem preprosta; nosečnici zgolj odvzamemo kri, zato prisotnost partnerja ni nujna.

Ali preiskava NIFTY NIPT poda informacijo o spolu otroka?

Da, če želite. Pri izvedbi preiskave NIFTY NIPT  je možno pridobiti informacijo o spolu otroka. To željo pred preiskavo označite na obrazcu.

Ali je možna napaka, da preiskava NIFTY NIPT napačno napove spol otroka?

Ta možnost je resnično izjemno majhna. Teoretično se lahko pojavi, če z odvzetim vzorcem kaj ni bilo v redu ali pa v izjemno malo verjetnem položaju, da je plod interseksualen, kar lahko vključuje različne kombinacije spolnih značilnosti, kot so genitalije, kromosomi (XX, XY ali druge kombinacije) in gonade (jajčniki, testisi ali kombinacija obeh).

Kateri paket NIFTY NIPT naj izberem?

Obseg preverjanih genetskih nepravilnosti je odvisen od paketa preiskave NIFTY NIPT, ki ga izberete. Pri odločitvi vam z veseljem pomagamo. Ker tudi znanost iz leta v leto napreduje, je obseg rezultatov testa NIFTY NIPT lahko vsako leto večji.

Ali je lahko test NIFY NIPT neuspešen?

V izjemno malem številu primerov se lahko dogodi, da iz odvzetega vzorca materine krvi ni možno pridobiti dovolj prostega DNK-ploda, da bi uspešno izvedli preiskavo. V tem primeru preiskavo ponovimo ali vas usmerimo na invazivno diagnostnično preiskavo.

Kdaj naj opravim test NIFTY NIPT?

Test NIFTY NIPT lahko opravljate od 10. tedna nosečnosti dalje. Test pa bo bolj verjetno veljaven, če je v krvi matere že dovolj velika vsebnost fetalne DNK. Kontaktirajte naše prijazne medicinske sestre in dogovorili se bomo, kdaj se je najprimerneje oglasiti na testiranje.

Ali lahko opravim test NIFTY v 20. tednu nosečnosti?

Test NIFTY NIPT lahko opravite kadarkoli po 10. tednu nosečnosti. Priporočamo ga opravljati v času nuhalne svetline, lahko pa ga opravite tudi kasneje, v 20. tednu nosečnosti ali kasneje. Bolje pa je test NIFTY opravljati prej, saj je v primeru slabega izvida plod manjši.

Če rezultat testa NIFTY NIPT nakazuje genetsko nepravilnost in ne želim donositi ploda, ali me usmerite v prekinitev nosečnosti?

Absolutno ne.
Zavedati se moramo dveh stvari:
1. Preiskava NIFTY NIPT  je sicer visoko zanesljiva, a še vedno samo presejalna. Govorimo o 99% verjetnosti za določeno napako. Za definitivno trditev o stanju ploda je potrebna invazivna diagnostična preiskava, torej amniocinteza ali preiskava hormonskih resic.
2. V Sloveniji ima vsaka opravilno sposobna odrasla oseba z ustavo zagotovljeno pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. To pomeni, da je vsaka končna odločitev stvar nosečnice v morebitnem potrebnem soglasju z zdravniškim konzilijem porodnišnice.
V smislu informativnega pogovora pa vam razložimo vaše možnosti. Za nadaljne posvete vas usmerimo k vašemu izbranemu ginekologu ali drugim zdravniškim službam.

S katerim partnerjem opravljate preiskavo NIFTY NIPT?

V ZC Dravlje smo partnerska ambulanta ambulante Medgen za medicinsko genetiko.

Naročite se na pregled

Imate druga pogosta vprašanja o nosečnosti?

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve