Skoči na vsebino

Pregledi v nosečnosti

Z vami od prvega ultrazvoka dalje

4 razlogi, zakaj so ginekološki pregledi v nosečnosti tako pomembni

Na testu ste zagledali dve črtici! Čestitke! Kaj pa zdaj? Vašo nosečnost je potrebno strokovno ginekološko spremljati! Za to je več razlogov. Preberite ključne: 

  1. Zdravje matere: Ginekolog se osredotoča na spremljanje zdravja nosečnice. Redni obiski omogočajo prepoznavanje morebitnih zdravstvenih težav ali zapletov, ki bi lahko ogrozili zdravje matere med nosečnostjo. Tako je nosečnica v najboljšem zdravstvenem stanju, kar je ključno za varno in zdravo nosečnost.

  2. Razvoj ploda: Ginekolog opravlja preglede ploda in spremlja njegov razvoj skozi nosečnost. S pomočjo ultrazvočnih pregledov ocenjuje razvoj organov, rast, položaj in zdravje ploda. To omogoča zgodnje odkrivanje morebitnih težav ali nepravilnosti ter ustrezno ukrepanje, če je potrebno.

  3. Preprečevanje in obvladovanje zapletov: Nosečnost lahko prinese različne zaplete, kot so preeklampsija, gestacijski diabetes, prezgodnji porod itd. Ginekolog lahko s svojim strokovnim znanjem zgodaj identificira dejavnike tveganja, spremlja morebitne zaplete in zagotavlja ustrezno obravnavo. Redni ginekološki pregledi v nosečnosti omogočajo spremljanje vitalnih znakov in rezultatov laboratorijskih preiskav ter pravočasno ukrepanje, če se pojavijo težave.

  4. Svetovalna vloga: Ginekolog je pomemben vir informacij in podpore za nosečnico. Svetuje glede zdrave prehrane, telesne vadbe, jemanja dodatkov, pravilne skrbi za telo med nosečnostjo in priprave na porod. Poleg tega lahko nosečnica z ginekologom pogovori o svojih skrbeh, strahovih ali vprašanjih glede nosečnosti.

ZCD nosečnost, ginekologija, nuhalna svetlina

Skupaj z ostalim zdravstvenim osebjem ginekolog igra ključno vlogo pri zagotavljanju zdravja in varnosti tako matere kot tudi otroka med nosečnostjo. Redni pregledi in strokovno spremljanje nosečnosti prispevajo k optimalnemu poteku nosečnosti ter zmanjšujejo tveganje za morebitne zaplete ali neželene izide.

Izpostavljamo: Nuhalna svetlina in dvojni hormonski test (8.-14. teden)

Strokovni pregled nuhalne svetline je prenatalni pregled, ki oceni tveganje za različne genetske motnje, predvsem Downov sindrom (trisomija 21) in nekatere druge kromosomske nenormalnosti.

Pregled nuhalne svetline vključuje ultrazvočni pregled ploda, pri katerem ginekolog izmeri debelino značilne plodove ovojnice v predelu vratu (nuhalna svetlina). Poleg tega upošteva starost nosečnice in druge dejavnike tveganja.

V ZCD izvajamo pregled nuhalne svetline z najsodobnejšimi ultrazvočnimi aparati na podlagi dolgoletnih izkušenj. Za pregled nuhalne svetline imamo licenco FMF, ki zagotavlja specializirano znanje na področju fetalne medicine.

Nuhalna svetlina pregled in merjenje v ZCD
UZ merjenje nuhalne svetline
Nuhalna svetlina na napotnico ZZZS v ZCD, nosna kost in profil obraza
Nuhalna svetlina: nosna kost in profil obraza

UZ pregledi v nosečnosti (vključeni na ZZZS):

Dodatni pregledi, ki niso vključeni na ZZZS:

Naročite se na pregled

Naročite se na pregled v ZCD