Skoči na vsebino

4D-ultrazvočni pregled ploda

Oglejte si gibanje svojega plodka v realnem času

4D-ultrazvok ploda

4D-ultrazvočni pregled ploda je naprednejša oblika 3D-ultrazvoka, ki omogoča prikaz gibanja ploda v realnem času. 3D-ultrazvok ustvarja statične tridimenzionalne slike ploda, 4D-ultrazvočni pregled ploda pa ima tudi časovni parameter, zato lahko gibanje ploda opazujete v živo.

S 4D- ultrazvokom lahko ocenjujemo stanje ploda, njegove vedenjske vzorce in odzive na različna stanja.

Pri 4D-ultrazvoku se uporablja enaka tehnologija kot pri 3D-ultrazvoku, vendar se slike zajemajo v zaporedju, kar omogoča prikaz kontinuiranega gibanja ploda. To pomeni, da lahko starši in zdravniki vidijo plodove gibe, kot so udarci, obračanja in druge aktivnosti, v realnem času.

Med 4D-ultrazvočno preiskavo ginekolog uporablja poseben ultrazvočni senzor, ki zajema več 3D-slik v sekundi in jih združi v neprekinjen video posnetek. To omogoča boljšo vizualizacijo in razumevanje razvoja ploda.

4D-ultrazvočna preiskava je neinvazivna preiskava in kot taka popolnoma varna za plod in nosečnico.

Pomembno je vedeti, da 4D-ultrazvok ni namenjen za diagnostične namene in se običajno uporablja kot dodatek k standardnim ultrazvočnim preiskavam.

ZCD nosečnost, ginekologija, porodništvo, 4D ultrazvok preiskava
4D-ultrazvok ploda ZCD

4D-ultrazvok ploda​

4D-ultrazvočni pregled ploda omogoča staršem in zdravnikom bolj živahen in dinamičen prikaz gibanja ploda. To lahko poveča čustveno povezanost staršev z nerojenim otrokom.

Zaradi gibanja ploda pri 4D-ultrazvoku je mogoče pridobiti še bolj podroben pregled anatomije ploda v primerjavi s statičnimi 3D-slikami.
Gibanje ploda pri 4D-ultrazvoku lahko pomaga zdravnikom pri boljši vizualizaciji morebitnih nepravilnosti ali nenormalnosti.

Kot vsaka medicinska preiskava ima tudi 4D- ultrazvok nekaj omejitev. Kakovost slike lahko variira glede na položaj ploda, količino plodovnice, debelino maternične stene in druge dejavnike.

4D-ultrazvočni pregled ploda se najpogosteje opravlja med 26. in 30. tednom nosečnosti, za točen termin pa povprašajte prijazne medicinske sestre v ZCD.

Naročite se na pregled

Naročite se na 4D-ultrazvok v ZCD, Dravlje, Ljubljana