Skoči na vsebino

Dvojni hormonski test

Neivazivna preiskava za oceno tveganja kromosomske napake

Dvojni hormonski test

Kaj je dvojni hormonski test?
To je krvna preiskava za oceno tveganja za kromosomske napake.

Downov sindrom je najbolj pogosta kromosomska napaka pri novorojenih otrocih. Nastane zaradi dodatne kopije genetskega materiala na 21. kromosomu.
Posebnost je, da 21. kromosom ni dvojno ampak trojno prisoten. Zato Downov sindrom imenujemo tudi trisomija 21. Tako stanje kromosomov upočasnjuje telesni in duševni razvoj novorojenčka.

Kaj merimo?
Presejalni test materinega seruma temelji na merjenju biokemičnih označevalcev z nosečnostjo povezanega plazemskega proteina A – PAPP-a in proste beta podenote horionskegagonadotropina: β hCG oz. beta hCG). Vrednosti hormonov uporabimo za izračun dejavnika tveganja kromosomske nepravilnosti.

Kaj pridobim?
Skupaj z nuhalno svetlino dvojni hormonski test uporabljamo za izračun tveganja za kromosomske nepravilnosti. Tveganje predstavljamo številčno. Na podlagi tveganja se ginekolog lažje odloči in vam svetuje glede nadaljnjih preiskav.
Nenormalne vrednosti PAPP-a hormona lahko napovedujejo tudi zaplete v nosečnosti kot sta hipertenzija, preeklampsija in zastoj rasti ploda.

Dvojni hormonski test, nuhalna svetlina na napotnico, odvzem krvi v ZCD
Nuhalna svetlina, dvojni hormonski test, ZCD

Kaj je dvojni hormonski test in zakaj bi ga opravili?

Ker je preiskava dvojnega hormonskega testa (DHT) neinvazivna, hitra in v ZC Dravlje izvedena na kartico ZZZS, jo priporočamo vsem nosečnicam. Preiskava je varna, opravi se iz vzorca krvi matere pred pregledom nuhalne svetline ali pa na dan ultrazvočne preiskave.
 
Pri nosečnosti z Downovim sindromom je vrednost β hCG oz. beta hCG običajno višja, vrednost PAPP pa nižja. Določitev teh dveh hormonov doprinese dodatnih 10 % verjetnosti odkritja Downovega sindroma. Če pri izračunu tveganja za Downov sindrom upoštevamo starost nosečnice, nuhalno svetlino ploda, frekvenco srca, nosno kost in rezultat dvojnega hormonskega testa (DHT) odkrijemo več kot 90% plodov z Downovim sindromom.

Naročite se na pregled

Povprašajte o možnostih preiskave v ZCD

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve