Skoči na vsebino
Domov » 30. teden nosečnosti

30. teden nosečnosti

  30. teden nosečnosti spada v tretje tromesečje nosečnosti.

  BIP (prečni presek čez glavico): 80 mm
  HC (obseg glavice): 292 mm
  AC (obseg trebuha): 247 mm
  FL (dolžina stegnenice): 58 mm
  Foot (dolžina stopala): 55 mm

  Teža za fantka: 1520 g
  Teža za deklico: 1420 g
  Dolžina za fantka: 41 cm
  Dolžina za deklico: 40 cm

  V teh tednih nosečnosti ocenjujemo rast ploda. Ultrazvočno napravimo standardne meritve: BIP, to je prečni presek čez glavico, HC, to je obseg glavice, AC, to je obseg trebuha in FL, to je dolžino stegnenice. Iz danih meritev ocenimo telesno težo ploda. Na težo ploda vpliva več dejavnikov: genetika, rasa, klima, socio-ekonomski status in pogoji v maternici.

  Slika 1: Merjenje prečnega preseka in obsega glavice je potrebno v točno določeni prečni ravnini, kjer vidimo sredinsko črto glavice. Prečni prerez glavice merimo od zunanjega roba bližnje do notranjega roba bolj oddaljene temenske kosti, v najširšem delu, pravokotno na sredinsko črto. Obseg glavice merimo v isti ravnini po zunanjem robu kosti.

  30. teden nosečnosti

  Slika 2: Merjenje prečnega preseka in obsega glavice je potrebno v točno določeni prečni ravnini, kjer vidimo sredinsko črto glavice. Prečni prerez glavice merimo od zunanjega roba bližnje do notranjega roba bolj oddaljene temenske kosti, v najširšem delu, pravokotno na sredinsko črto. Obseg glavice merimo v isti ravnini po zunanjem robu kosti.

  Slika 3: Dolžino stegnenice (FL) merimo med obema končnima sredinskima točkama metafize kosti. Meritev je ustrezna, če je kot med stegnenico in vodoravno črto sonde manjši od 30°.