Skoči na vsebino
Domov » 5. teden nosečnosti

5. teden nosečnosti

  5. teden nosečnosti je med prvimi tedni prvega tromesečja nosečnosti. 5. teden nosečnosti je tudi tisti, ko nam domači test, če redno spremljamo menstrualni cikel, že pokaže dve črtici ali plusek.

  Gestcijska vrečka (GV): 0-10 mm (0-4 mm)
  Rast GV: 1 mm/dan

  5. teden gestacije (več kot 4 tedne od zadnje menstruacije) je prvi teden, ko izostane menstruacija. Zarodek izloča nosečnostni hormon (humani horionski gonadotropin), ki ga zaznamo v krvi ali urinu. Urinski ali krvni test je prvi test, s katerim potrdimo nosečnost. Po velikosti je zarodek na začetku 4. tedna gestacije še tako majhen, da ga z ultrazvokom ne vidimo, ne vidimo niti nosečnostne vrečke. V drugi polovici 5. tedna lahko z dobrim vaginalnim ultrazvokom vidimo nosečnostno (gestacijsko) vrečko.

  Slika 1: Vidimo zadebeljeno sluznico maternice in v svodu maternice črn tekočinski odboj – to je gestacijska vrečka velikosti 4,7 mm. Z dobro ločljivo vaginalno sondo lahko zaznamo tudi manjše gestacijske vrečke, velike le nekaj milimetrov. Z ultrazvokom potrdimo, da je nosečnost v maternici, ugotovimo lahko tudi število gestacijskih vrečk.

  5. teden nosečnosti

  Slika 2: Gestacijska vrečka, vidna s 3D-ultrazvokom. S 3D-ultrazvokom lahko natančno določimo lego vrečke. Vrečka leži v sredini maternice malo pod svodom in vrašča v sprednjo ali zadnjo steno maternice (vedno leži ekscentrično) – glede na to, kje se je zarodek ugnezdil.

  Slika 3: 3D-slika cele maternice. Izmerjena je sluznica maternice, na sredini je gestacijska vrečka. S 3D-ultrazvokom lahko izračunamo tudi prostornino maternice in tako ocenimo njeno kapaciteto (zmožnost donositve do termina poroda).

  Slika 4: Gestacijska vrečka je velika že 9,8 mm.