Skoči na vsebino
Domov » 34. teden nosečnosti

34. teden nosečnosti

  34. teden nosečnosti spada v tretje tromesečje nosečnosti.

  BIP (prečni presek čez glavico): 89 mm
  HC (obseg glavice): 323 mm
  AC (obseg trebuha): 285 mm
  FL (dolžina stegnenice): 66 mm
  Foot (dolžina stopala): 69 mm

  Teža za fantka: 2390 g
  Teža za deklico: 2270 g
  Dolžina za fantka: 47 cm
  Dolžina za deklico: 46 cm

  Stanje ploda, njegovo počutje v maternici, lahko ultrazvočno proučujemo s pomočjo fetalnega biofizikalnega profila in z analizo krivulj hitrosti pretokov. Pri biofizikalnem profilu ocenjujemo:

  • CTG,
  • plodove gibe,
  • plodove dihalne gibe,
  • plodov tonus,
  • količino plodovnice,
  • posteljico.

  Vsak del preiskave lahko točkujemo z 0-2 točkama, maksimalno število točk je 12. Glede na število točk se odločamo za nadaljnje kontrole oz. posege.

  Slika 1: Pri oceni plodovih gibov udov ali trupa dobi plod 2 točki, če zaznamo tri gibe v 30 min; 1 točko za enega do dva giba; če v tem času gibov ni, dobi 0 točk. Na sliki vidimo dlan, skrčeno v pest sredi giba.

  34. teden nosečnosti

  Slika 2: Plodov tonus ocenjujemo med gibom. Če se plodov ud in hrbtenica v 30 min pokrčita in iztegneta, dobi plod 2 točki. Če se pokrči in iztegne samo ud ali samo hrbtenica, dobi 1 točko. Če je plodov ud samo stegnjen in se ne pokrči, je tonus slab. V tem primeru dobi 0 točk. Na sliki vidimo dlan, stisnjeno v pest.

  34. teden nosečnosti

  Slika 3: Na sliki vidimo razprto dlan. Dlan se je med gibom razprla in pokrčila. Če bi v teh tednih bila dlan (ali katerikoli del uda ali hrbtenica) dalj časa v razprtem položaju, bi posumili na slab tonus ploda. Slab tonus ploda je lahko znak za slabo počutje ploda ali znak za nekatere nepravilnosti pri plodu (npr. Downov sindrom).

  34. teden nosečnosti