32. teden

BIP (prečni presek čez glavico): 85mm
HC (obseg glavice): 309mm
AC (obseg trebuha): 266mm
FL (dolžina stegnenice): 62mm
Foot (dolžina stopala): 62mm

Teža za fantka: 1890g
Teža za deklico: 1790g
Dolžina za fantka: 43cm
Dolžina za deklico: 43cm
 

Slika 1: Prečni presek skozi popkovnico. Vena ima v prečnem preseku skoraj 1 cm, arteriji sta dve in merita v prečnem preseku okoli 3 mm. Krvne žile obkroža in jih ščiti želatinasta snov, imenovana Wartonova žolica.

Slika 2: V teh tednih nosečnosti ponovno opisujemo posteljico. Pomembna je njena lega, oddaljenost od notranjega materničnega ustja, struktura in debelina. Debelino merimo v vzdolžnem premeru, prostornino lahko izračunamo s 3D UZ. Nalaganje kalcija v posteljico je fiziološko in količina narašča po 30. tednu nosečnosti. Pri kadilkah je kalciniranost posteljice bolj očitna.

Slika 3: V spodnjem delu trebuha je mehur poln urina (temnejša okrogla formacija). Urin začne nastajati in se izločati v 12. tednu nosečnosti. Nastajanje urina se povečuje linearno z višino nosečnosti. Ob terminu poroda se preko ledvic prefiltrira okoli 1000ml urina na dan. Mehur se sprazni vsakih 35-40 minut.

Slika 4: V trebuščku hipoehogene (temnejše) strukture so vijuge tankega in debelega črevesja. V zadnji tretjini nosečnosti vsebujejo več tekočine, zato jih vidimo kot temne cevaste strukture. Na sliki vidimo prečni del debelega črevesja, ki poteka pod želodcem.