Skoči na vsebino
Domov » 32. teden nosečnosti

32. teden nosečnosti

  32. teden nosečnosti spada v tretje tromesečje nosečnosti.

  BIP (prečni presek čez glavico): 85 mm
  HC (obseg glavice): 309 mm
  AC (obseg trebuha): 266 mm
  FL (dolžina stegnenice): 62 mm
  Foot (dolžina stopala): 62 mm

  Teža za fantka: 1890 g
  Teža za deklico: 1790 g
  Dolžina za fantka: 43 cm
  Dolžina za deklico: 43 cm

  Slika 1: Prečni presek skozi popkovnico. Vena ima v prečnem preseku skoraj 1 cm, arteriji sta dve in merita v prečnem preseku okoli 3 mm. Krvne žile obkroža in jih ščiti želatinasta snov, imenovana Wartonova žolica.

  32. teden nosečnosti

  Slika 2: V teh tednih nosečnosti ponovno opisujemo posteljico. Pomembna je njena lega, oddaljenost od notranjega materničnega ustja, struktura in debelina. Debelino merimo v vzdolžnem premeru, prostornino lahko izračunamo s 3D-ultrazvokom. Nalaganje kalcija v posteljico je fiziološko in količina narašča po 30. tednu nosečnosti. Pri kadilkah je kalciniranost posteljice bolj očitna.

  32. teden nosečnosti posteljica

  Slika 3: V spodnjem delu trebuha je mehur poln urina (temnejša okrogla formacija). Urin začne nastajati in se izločati v 12. tednu nosečnosti. Nastajanje urina se povečuje linearno z višino nosečnosti. Ob terminu poroda se preko ledvic prefiltrira okoli 1000 ml urina na dan. Mehur se sprazni vsakih 35-40 minut.

  Slika 4: V trebuščku hipoehogene (temnejše) strukture so vijuge tankega in debelega črevesja. V zadnji tretjini nosečnosti vsebujejo več tekočine, zato jih vidimo kot temne cevaste strukture. Na sliki vidimo prečni del debelega črevesja, ki poteka pod želodcem.