Skoči na vsebino
Domov » 12. teden nosečnosti

12. teden nosečnosti

  12. teden nosečnosti spada v prvo tromesečje nosečnosti. 12. teden nosečnosti je pogosto čas, se nosečnice odločijo za nuhalno svetlino in dvojni hormonski test. V ZC Dravlje je nuhalna brezplačna s kartico ZZZS.

  CRL (dolžina teme trtica) zarodka: 43-53 mm
  Rast zarodka: 1,5 mm/dan
  BIP (prečni presek čez glavico): 17-20 mm
  Teža: 8-14 g

  Slika 1: 3D-slika celega plodu. Lepo se vidijo obrazne strukture in izoblikovane roke. Usta pri plodu se odpirajo, plod požira plodovno tekočino, zeha ali sesa. Veke ostanejo zaprte do 24. tedna nosečnosti.

  12. teden nosečnosti, čas za nuhalno svetlino

  Slika 2: 3D-slika prikazuje kostne strukture, ultrazvok simulira rentgensko (RTG) sliko (RTG-ja male medenice v zgodnji nosečnosti ne smemo opravljati). Vidimo lobanjske kosti, členke petih prstov na roki, stegnenico in dve kosti goleni, in to pri plodu, ki je velik malo več kot pet centimetrov.

  Slika 3: Površinski prikaz obeh nogic pri plodu. Iztegnjena nogica je dolga okoli 2,5 cm, podplati in prsti na nogah so oblikovani, podplat je dolg 1 cm. Podplat je prvo polovico nosečnosti dolg toliko kot stegnenica. V živo s 4D-ultrazvokom lahko opazujemo intenzivno premikanje rok in nog. Plod se z nogicami odriva od stene maternične votline. Nosečnica v teh tednih še ne zaznava plodovih gibov.

  12. teden nosečnosti, čas za nuhalno svetlino

  Slika 4: Od 11.–14. tedna nosečnosti opravljamo priporočeno UZ-preiskavo z merjenjem nuhalne svetline. Nuhalna svetlina je tekočinska formacija v zatilju (med kožo in mehkimi tkivi, ki pokrivajo hrbtenico). Na podlagi širine nuhalne svetline, starosti nosečnice in gestacije izračunamo individualno tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom in za ostale manj pogoste kromosomske napake. Nuhalni svetlini lahko dodamo dvojni hormonski test in s tem povečamo občutljivost obeh neinvazivnih testov.

  12. teden nosečnosti, preiskava nuhalna svetlina, pri nas tudi na napotnico

  Slika 5: Slika prikazuje nosno kost, ki je pomemben ultrazvočni marker za kromosomske napake. Znano je dejstvo, da ima večina (60-70 %) plodov z Downovim sindromov manj razvito in krajšo nosno kost (potlačen nos). Odsotnost nosne kosti poveča tveganje tudi za druge kromosomske napake.

  12. teden nosečnosti, preiskava nuhalna svetlina, pri nas tudi na napotnico, nosna kost

  Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

  Zapri popup
  Nastavitve zasebnosti shranjene!
  Nastavitve zasebnosti

  Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

  Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

  Tehnični piškotki
  Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke

  Onemogoči vse storitve
  Omogoči vse storitve