Skoči na vsebino
Domov » 37. teden nosečnosti

37. teden nosečnosti

  37. teden nosečnosti spada v tretje tromesečje nosečnosti.

  BIP (prečni presek čez glavico): 94 mm
  HC (obseg glavice): 339 mm
  AC (obseg trebuha): 311 mm
  FL (dolžina stegnenice): 71 mm
  Foot (dolžina stopala): 76 mm

  Teža za fantka: 3090 g
  Teža za deklico: 2970 g
  Dolžina za fantka: 50 cm
  Dolžina za deklico: 50 cm

  Ultrazvok v zadnjem mesecu nosečnosti ni rutinski. Naredimo ga v primerih, ko želimo več izvedeti o plodovem stanju: kadar je nosečnost patološka (sladkorna bolezen v nosečnosti, visok krvni pritisk, druge gestoze, bolezni pri materi in nepravilnosti pri plodu), če nosečnica slabo čuti plodove gibe ali če želimo izmeriti plod in oceniti težo.

  Za oceno plodovega stanja uporabljamo fetalni biofizikalni profil in analizo krivulj hitrosti pretokov.

  Ocenimo lahko samo posamezen parameter fetalnega biofizikalnega profila: CTG, plodove gibe, plodove dihalne gibe, tonus, količino plodovnice in posteljico. O nadaljnjih postopkih se odločamo na osnovi več parametrov.

  Slika 1: Slika prikazuje posteljico II. stopnje zrelosti. Bazalna plošča postaja vse bolj ehogena (ultrazvočno bela), v sami posteljici so ehogene formacije, horionska plošča je vse manj ravna.

  37. teden nosečnosti

  Slika 2: Z višino nosečnosti nastaja vse več upora v posteljici, zmanjšujejo se diastolni pretoki skozi popkovnično arterijo, rezistenčni indeks pa raste. Če pogledamo krivuljo pretoka v popkovnični arteriji, lahko takoj ocenimo, da je diastolni pretok dober.

  37. teden nosečnosti

  Slika 3: Ocena količine plodovnice. Izmerimo najgloblje tekočinske žepe v štirih kvadrantih trebuha, seštevek je indeks plodovne tekočine. Proti koncu nosečnosti se indeks manjša. V teh tednih je v maternici okoli 600 ml plodovnice. Pri oceni količine plodovnice moramo paziti, da s sondo ne pritiskamo na trebušno steno, ker s tem izrivamo plodovnico, navpičen tekočinski žep se zmanjša.

  Slika 4: Meritve ploda 14 dni pred rojstvom, oz. 22 dni pred terminom poroda. Meritve vseh plodovih parametrov so v mejah normale. Ocenjena teža na ta dan je 3100 g. Pri sumu na velik plod lahko z vaginalnim ultrazvokom ocenimo razmerje med velikostjo glavice in velikostjo medenice in tako ocenimo verjetnost za neuspešen vaginalni porod.

  37. teden nosečnosti