Skoči na vsebino
Domov » 16. teden nosečnosti

16. teden nosečnosti

  16. teden nosečnosti spada v drugo tromesečje nosečnosti.

  BIP (prečni presek čez glavico): 35 mm
  HC (obseg glavice): 130 mm
  AC (obseg trebuha): 100 mm
  FL (dolžina stegnenice): 21 mm
  Foot (dolžina stopala): 22 mm
  Teža: 80 g

  Slika 1: Amniocenteza je odvzem plodove tekočine s tanko iglo preko trebušne stene. V plodovi tekočini plavajo odluščene celice ploda, ki jih lahko gojimo (razmnožujemo) v laboratoriju. čez približno 10 dni dobimo izvid kromosomske karte ploda. Tako ugotavljamo strukturne in številčne napake na kromosomih in izključimo tudi Downov sindrom. Obstajajo tudi hitri (PCR) testi za izključitev najpogostejših kromosomskih napak pri plodu, izvid je na voljo v dveh dneh. Na sliki vidimo celoten potek igle preko trebušne stene z vrhom v plodovnici. Amniocenteza je invazivna preiskava, izvajamo jo pod kontrolo UZ, kar zagotavlja varnost.

  16. teden nosečnosti

  Slika 2: Prečni presek skozi prsni koš. Srce zavzema približno tretjino površine prsnega koša. V srcu so vidne štiri votline.

  Slika 3: Slika prikazuje največjo arterijo, to je aorto, ki izstopa iz levega srca, zaokroži in se spušča ob hrbtenici levo v trebušno votlino. Premer notranjega dela aorte je 2 mm.

  Slika 4: Od 16.-18. tedna nosečnosti lahko nosečnica opravi neinvazivni četverni hormonski test (čHT), kjer vzamemo periferno kri nosečnice in v njej računamo koncentracijo štirih hormonov. Iz koncentracij izračunamo tveganje za kromosomske napake. čHT se ocenjuje glede na prečni presek glavice (BIP), ki mora biti med 32 in 44 mm.