14. teden

BIP (prečni presek čez glavico): 29mm
HC (obseg glavice): 106mm
AC (obseg trebuha): 78mm
FL (dolžina stegnenice): 15mm
Foot (dolžina stopala): 16mm
Teža: 25g


Slika 1: Obraz ploda na 2D sliki. Vidni sta obe očesni orbiti, obroček v sredini steklovine je leča. Očesi sta v teh tednih prekriti z vekami.

Slika 2: Posteljica je na zadnji steni maternice, z barvnim Dopplerjem prikažemo izvor in potek popkovnice s tremi žilami. Debelina popkovnice je v teh tednih okoli 5 mm. Popkovnica ima eno veno (modra, debelejša žila) in dve arteriji (rdeča, tanjša žila).

Slika 3: Spolovilo ženskega spola. Pri vzdolžnem pogledu na plod ocenjujemo položaj spolovila glede na hrbtenico. če je spolovilo med nogicami vzporedno s hrbtenico, so to sramne ustne in gre za žensko spolovilo. če pa je spolovilo usmerjeno pravokotno na hrbtenico, so to moda in penis, v tem primeru gre za moško spolovilo. Spolovilo gledamo tudi v drugih presekih v višji nosečnosti, da potrdimo izvid.

Slika 4: Pogled na plod s hrbtne strani. Razvoj hrbtenice je do 14. t.n. zaključen, ultrazvočno hrbtenico opisujemo tudi pri UZ nuhalne svetline, bolj zanesljivo pa lahko pravilen razvoj potrdimo po 16. t.n. Do 14. t.n. se nosečnici svetuje preventivno jemanje folne kisline, ki pomaga preprečevati nepravilnosti v razvoju možganov in hrbtenjače.