12. teden

CRL (dolžina teme trtica) zarodka: 43-53mm
Rast zarodka: 1,5mm/dan
BIP (prečni presek čez glavico): 17-20mm
Teža: 8-14g

Slika 1: 3D slika celega plodu. Lepo se vidijo obrazne strukture in izoblikovane roke. Usta pri plodu se odpirajo, plod požira plodovno tekočino, zeha ali sesa. Veke ostanejo zaprte do 24 t.n.

Slika 2: 3D slika prikazuje kostne strukture, ultrazvok simulira rentgensko (RTG) sliko (RTG male medenice v zgodnji nosečnosti ne smemo opravljati). Vidimo lobanjske kosti, členke petih prstov na roki, stegnenico in dve kosti goleni in to pri plodu, ki je velik malo več kot pet centimetrov.

Slika 3: Površinski prikaz obeh nogic pri plodu. Iztegnjena nogica je dolga okoli 2,5 cm, podplati in prsti na nogah so oblikovani, podplat je dolg 1 cm. Podplat je prvo polovico nosečnosti dolg toliko kot stegnenica. V živo s 4D UZ lahko opazujemo intenzivno premikanje rok in nog. Plod se z nogicami odriva od stene maternične votline. Nosečnica v teh tednih še ne zaznava plodove gibe.

Slika 4: Od 11. – 14. t.n. opravljamo priporočeno UZ preiskavo z merjenjem nuhalne svetline. Nuhalna svetlina je tekočinska formacija v zatilju (med kožo in mehkimi tkivi, ki pokrivajo hrbtenico). Na podlagi širine nuhalne svetline, starosti nosečnice in gestacije izračunamo individualno tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom in za ostale manj pogoste kromosomske napake. Nuhalni svetlini lahko dodamo dvojni hormonski test in s tem povečamo občutljivost obeh neinvazivnih testov.

Slika 5: Slika prikazuje nosno kost, ki je pomemben ultrazvočni marker za kromosomske napake. Znano je dejstvo, da ima večina (60-70%) plodov z Downovim sindromov manj razvito in krajšo nosno kost (potlačen nos). Odsotnost nosne kosti poveča tveganje tudi za druge kromosomske napake.