Fetalna ehokardiografija – fetalni UZ srca

Ultrazvočna preiskava plodovega srca

Prirojene srčne napake so med vsemi prirojenimi napakami najpogostejše. Pojavljajo se pri 8 od 1000 živorojenih otrok. Polovica bolnikov potrebuje kirurško ali kardiološko intervencijsko zdravljenje že v prvem letu življenja. S pregledom srca v sklopu morfologije ploda, ki ga opravljajo ginekologi, se odkrije približno 40% pomembnih srčnih napak, z usmerjeno ultrazvočno preiskavo plodovega srca pa delež naraste na več kot 95%.

Kako preiskava poteka?
Ultrazvočna preiskava plodovega srca poteka podobno kot druge ultrazvočne preiskave v nosečnosti, z razliko, da je usmerjena na opredelitev zgradbe in funkcije srca ter plodovega srčnega ritma. Preiskava se izvaja preko trebušne stene. Posebna priprava za preiskavo ni potrebna.

Kdaj je optimalen čas za preiskavo?
Optimalen čas za preiskavo je med 18. in 23. tednom nosečnosti. Preiskavo je sicer mogoče opraviti od 15. tedna, pa do konca nosečnosti. Pred 16. tednom nosečnosti preiskavo otežuje majhnost srca, po 30. tednu pa napredovala zakostenelost ter slabša gibljivost ploda. Če preiskavo opravljamo pred 18. tednom nosečnosti, svetujemo še kontrolni pregled 6 tednov kasneje

Koliko časa traja preiskava?
Trajanje preiskave je odvisno predvsem od gestacijske starosti ter ultrazvočne preglednosti ploda in nosečnice. Preiskava traja od 15 do 60 minut, povprečno pa 30 minut.

Kdaj je preiskava smiselna?
Preiskavo priporočamo v prvi vrsti nosečnicam, ki imajo poveča­no tveganje za rojstvo otroka s srčno napako. To so:

  • Sum na srčno napako ob ultrazvočni preiskavi ploda pri ginekologu (morfologija ploda)
  • Prirojena srčna napaka pri sorodnikih v 1. kolenu
  • Povečana nuhalna svetlina. Tveganje pomembnih srčnih napak se povečuje glede na vrednost NS: ­ med 2,5 in 3,4 mm je tveganje 2­krat večje, ­ med 3,5 in 4,4 mm je tveganje 5­ do 8­krat večje, ­ nad 4,5 mm je tveganje več kot 10­krat večje.
  • Sladkorna bolezen, ki je nastopila pred nosečnostjo
  • Jemanje nekaterih zdravil v zgodnji nosečnosti
  • Ugotovljene genetske nepravilnosti ali nepravilnosti drugih organov in organskih sistemov
  • Počasen (<120/minuto) ali prehiter (>180/minuto) srčni utrip
  • Prisotnost anti­Ro in/ali anti­La protitelesc pri nosečnici
  • Fetalni hidrops
  • Monohorionski dvojčki

Več kot 80% otrok s srčno napako se rodi nosečnicam brez kakršnih koli znanih dejavnikov tveganja. Po želji preiskavo opravimo tudi pri njih.

Kaj v primeri, če pri plodu ugotovimo srčno napako ali motnjo srčnega ritma?
V primeru, da pri plodu ugotovimo srčno napako, se bomo z vami natančno pogovorili ter pojasnili naravo bolezni in možnosti zdravljenja. Odvisno od diagnoze, bomo morda svetovali še dodatne ultrazvočne in/ali genetske preiskave. Svetovali bomo porod v centru, kjer bodo diagnozo po rojstvu potrdili in novorojenčku nudili ustrezno zdravljenje.Nekatere motnje srčnega ritma, predvsem fetalne tahikardije, lahko uspešno zdravimo že v maternici.

Ali preiskava škodi plodu?
Ultrazvočna preiskava je povsem varna in plodu ni škodljiva.

POMEMBNO!
Čeprav lahko z usmerjeno ultrazvočno preiskavo plodovega srca ugotovimo več kot 95% vseh pomembnih srčnih napak, je nekatere napake pred rojstvom težko ali pa jih ne moremo ugotoviti.

Napaki, ki postaneta očitni šele po rojstvu, sta defekt preddvornega pretina (ASD) in odprt Botallov vod. Obe spadata med manj zahtevne srčne napake in ju je mogoče povsem odpraviti.

Prikrite lahko ostanejo tudi manjše luknjice prekatnega pretina (VSD) ter manjše spremembe na srčnih zaklopkah. Prikrite lahko ostanejo tudi nekatere spremembe na žilah, ki izhajajo iz srca in ki so v tem obdobju ultrazvočno slabo pregledljive.


Prenos informativne zloženke: Fetalna ehokardiografija – fetalni UZ srca