Dvojni hormonski test – DHT

Ogled informativne zloženke: Dvojni hormonski test 

Dvojni hormonski test je zanesljiv in varen presejalni test za zgodnje odkrivanje kromosomskih nepravilnosti pri plodu v času med 8. in 14. tednom nosečnosti.

Dvojni hormonski test je za plod popolnoma varna preiskava.
Skupaj z nuhalno svetlino pa predstavlja hiter in zanesljiv vpogled v morebitne nepravilnosti.

Downov sindrom je najbolj pogosta kromosomska napaka pri novorojenih otrocih. Nastane zaradi dodatne kopije genetskega materiala na 21. kromosomu.
Posebnost je, da 21. kromosom ni dvojno ampak trojno prisoten. Zato Downov sindrom imenujemo tudi trisomija 21. Tako stanje kromosomov upočasnjuje telesni in duševni razvoj novorojenčka.

Kaj merimo?
Presejalni test materinega seruma temelji na merjenju biokemičnih označevalcev z nosečnostjo povezanega plazemskega proteina A – PAPP-a in proste beta podenote horionskegagonadotropina fBhCG). Vrednosti hormonov uporabimo za izračun dejavnika tveganja kromosomske nepravilnosti.

Kaj pridobim?
Skupaj z nuhalno svetlino dvojni hormonski test uporabljamo za izračun tveganja za kromosomske nepravilnosti. Tveganje predstavljamo številčno. Na podlagi tveganja se ginekolog lažje odloči in vam svetuje glede nadaljnjih preiskav.
Nenormalne vrednosti PAPP-a hormona lahko napovedujejo tudi zaplete v nosečnosti kot sta hipertenzija, preeklampsija in zastoj rasti ploda.

Komu priporočamo dvojni hormonski test?
Ker je preiskava DHT neinvazivna, cenovno dostopna in hitra, jo priporočamo vsem nosečnicam. Preiskava je varna, opravi se iz vzorca krvi matere med 8. in 14. tednom nosečnosti, najpogosteje v 10. tednu nosečnosti.

Nosečnost z downovim sindromom in dht
Pri nosečnosti z Downovim sindromom je vrednost fBhCG običajno višja, PAPP-a pa nižja. Določitev teh dveh hormonov doprinese dodatnih 10% verjetnosti odkritja Downovega sindroma. Če pri izračunu tveganja za Downov sindrom upoštevamo starost nosečnice, nuhalno svetlino ploda, frekvenco srca, nosno kost, in DHT odkrijemo več kot 90% plodov z Downovim sindromom.

Potek testiranja:
O možnostih testiranja povprašajte pri svojem ginekologu oziroma ginekologu, ki vodi nosečnost.

Prenos informativne zloženke: Dvojni hormonski test