Skoči na vsebino
Domov » 8. teden nosečnosti

8. teden nosečnosti

  8. teden nosečnosti je čas za naročanje na pregled nuhalne svetline. V ZC Dravlje je nuhalna svetlina s kartico ZZZS brezplačna za vse nosečnice.

  GV: 14-34 mm (20-27 mm)
  Rast GV: 8 mm/teden
  Plodek: TT (teme-trtica): 4-18 mm (8-14 mm)
  Rast ploda: 1 mm/dan

  Slika 1: Zarodek je dolg 11,1 mm. Membrana okoli njega se imenuje amnijska membrana. V njej nastaja vedno več plodovnice, zato se povečuje. Druga membrana se imenuje horionska membrana in je naslonjena na maternico. Prostor med amnijem in horijem je ekstraembrionalni celom (EEC), ki vsebuje mucin.

  8. teden nosečnosti

  Slika 2: V maternici vidimo zarodek v amnijski membrani in rumenjakov mehurček v ekstraembrionalnem celomu. Pri plodu se nakazujejo izrastki za zgornje in spodnje okončine.

  Slika 3: Plodovi srčni utripi potrjujejo vitalno nosečnost. Srce je sestavljeno iz štirih votlin, dveh atrijev in dveh ventriklov.

  Slika 4: S 3D-ultrazvokom prostorsko lepo prikazane strukture v maternični votlini. Vidimo plodek ukrivljen v obliki črke C. Ima veliko glavo in ukrivljen rep. Izboklina v sredinskem delu je srce. Plodek pokriva zelo tanka koža, skozi katero lahko vidimo izbočenje prsne votline ob srčnem utripu.

  8. teden nosečnosti

  Slika 5: 3D-plodek v 8. t. g. Vidna je popkovnica in nastavki za roke in noge. Rep pri plodu izginja.

  8. teden nosečnosti