34. teden

BIP (prečni presek čez glavico): 89mm
HC (obseg glavice): 323mm
AC (obseg trebuha): 285mm
FL (dolžina stegnenice): 66mm
Foot (dolžina stopala): 69mm

Teža za fantka: 2390g
Teža za deklico: 2270g
Dolžina za fantka: 47cm
Dolžina za deklico: 46cm
 

Stanje ploda, njegovo počutje v maternici lahko ultrazvočno proučujemo s pomočjo fetalnega biofizikalnega profila in z analizo krivulj hitrosti pretokov. Pri biofizikalnem profilu ocenjujemo:

  • CTG,
  • plodove gibe,
  • plodove dihalne gibe,
  • plodov tonus,
  • količino plodovnice,
  • posteljico.

Vsak del preiskave lahko točkujemo od 0-2 točki, maksimalno število točk je 12. Glede na število točk se odločamo za nadaljnje kontrole oz. posege.

Slika 1: Pri oceni plodovih gibov udov ali trupa dobi plod 2 točki, če zaznamo tri gibe v 30 min; 1 točko za enega do dva giba; če v tem času ni; gibov dobi 0 točk. Na sliki vidimo dlan, skrčeno v pest sredi giba.

Slika 2: Plodov tonus ocenjujemo med gibom. če se plodov ud in hrbtenica v 30 min pokrčita in iztegneta, dobi plod 2 točki. če se pokrči in iztegne samo ud ali samo hrbtenica, dobi 1 točko. če je plodov ud samo stegnjen in se ne pokrči, je tonus slab. V tem primeru dobi 0 točk. Na sliki vidimo dlan, stisnjeno v pest.

Slika 3: Na sliki vidimo razprto dlan. Dlan se je med gibom razprla in pokrčila. če bi v teh tednih bila dlan (ali katerikoli del uda ali hrbtenica) dalj časa v razprtem položaju, bi posumili na slab tonus ploda. Slab tonus ploda je lahko znak za slabo počutje ploda ali znak za nekatere nepravilnosti pri plodu (npr. Downov sindrom).