Skoči na vsebino
Domov » 14. teden nosečnosti

14. teden nosečnosti

  14. teden nosečnosti je zadnji teden prvega tromesečja nosečnosti.

  BIP (prečni presek čez glavico): 29 mm
  HC (obseg glavice): 106 mm
  AC (obseg trebuha): 78 mm
  FL (dolžina stegnenice): 15 mm
  Foot (dolžina stopala): 16 mm
  Teža: 25 g

  Slika 1: Obraz ploda na 2D-sliki. Vidni sta obe očesni orbiti, obroček v sredini steklovine je leča. Očesi sta v teh tednih prekriti z vekami.

  14. teden nosečnosti

  Slika 2: Posteljica je na zadnji steni maternice, z barvnim Dopplerjem prikažemo izvor in potek popkovnice s tremi žilami. Debelina popkovnice je v teh tednih okoli 5 mm. Popkovnica ima eno veno (modra, debelejša žila) in dve arteriji (rdeča, tanjša žila).

  14. teden nosečnosti

  Slika 3: Spolovilo ženskega spola. Pri vzdolžnem pogledu na plod ocenjujemo položaj spolovila glede na hrbtenico. če je spolovilo med nogicami vzporedno s hrbtenico, so to sramne ustne in gre za žensko spolovilo. če pa je spolovilo usmerjeno pravokotno na hrbtenico, so to moda in penis, v tem primeru gre za moško spolovilo. Spolovilo gledamo tudi v drugih presekih v višji nosečnosti, da potrdimo izvid.

  14. teden nosečnosti

  Slika 4: Pogled na plod s hrbtne strani. Razvoj hrbtenice je do 14. tedna nosečnosti zaključen, ultrazvočno hrbtenico opisujemo tudi pri UZ nuhalne svetline, bolj zanesljivo pa lahko pravilen razvoj potrdimo po 16. tedna nosečnosti. Do 14. tedna nosečnosti se nosečnici svetuje preventivno jemanje folne kisline, ki pomaga preprečevati nepravilnosti v razvoju možganov in hrbtenjače.